24e Wandeltocht “het Kruis” in Nederweert-Eind met hoge natuurwaarde

Laatst bijgewerkt: zaterdag 16 januari 2016

Op zondag 10 april 2016 houdt Wandelcomité Eendracht weer wandeltocht “Het Kruis” in en om Nederweert-Eind. Vanuit het startlokaal bij Zaal Van Nieuwenhoven aan het Pastoor Maesplein kan men kiezen uit 5 verschillende afstanden die aan de hand van een gepijlde route gewandeld kunnen worden.

Inschrijven is mogelijk van 8 tot 14u. voor de afstanden 7, 10 en 15 km. Van 8 - 12u. start de 20 km en van 8 tot 11 u. tenslotte start de 25 km. Het inschrijfgeld is conform de afspraken van de wandelbond. En voor 25 cent meer krijgen onze wandelaars ook nog een mooie sticker.

Houdt u van wandelen in een omgeving met een hoge natuurwaarde. Dan bent u in Nederweert-Eind op de juiste plaats. Pijlen wijzen de weg tijdens deze tocht die voert door de prachtige natuur in de omgeving. Landgoed het Kruis, de Heibloem en de Zoom staan dit jaar op het programma. Deze natuurgebieden vormden vroeger de zuidelijke begrenzing van de Peel. Tegenwoordig worden ze afgewisseld door bospercelen en landbouwgebieden die hier ontstonden na de turfwinning en ontginning van de 19e en 20e eeuw. De graslanden rond de natte natuurgebieden lenen zich uitstekend voor begrazing door Limousins. Met name voor het project van Staatsbosbeheer om door begrazing van het pijpenstrootje de hergroei van heide te stimuleren. Nu nog worden ze afgewisseld door landbouwgebieden die hier zijn ontstaan na turfwinning en landbouwontginning. In de Zoom vindt men nog heide, vennen, oude turfkuilen. Twee oude peelbanen herinneren nog aan de turfgraverij. Door de gunstige ligging in een rustig en weinig bebouwd agrarisch gebied is de Zoom een prima toevluchtsoord voor verschillende soorten zoogdieren. De beversporen die gevonden zijn vormen daarvoor het bewijs.

De schakels tussen dat alles vormen de bermen langs wegen, slootkanten en akkerranden. Ze zijn over het algemeen prima begaanbaar. De dieren in het gebied maken er veelvuldig gebruik van, maar het zijn voor wandelaars eveneens uitgelezen verbindingszones. In deze tijd van het jaar is het genieten van een grote variatie aan ontluikende flora en fauna. Kortom, ideale ingrediënten voor deze lentetocht.

Een goede verzorging onderweg, zo hebben we gemerkt, wordt zeer gewaardeerd. Daarom besteden we ruim aandacht aan de controle- en verzorgingsposten. De deelnemers kunnen er gratis gebruik maken van de toiletten en er wordt koffie, thee, soep, broodjes en vlaai aangeboden tegen wandelvriendelijke prijzen. Op de laatste post, de eindbestemming, kunnen de wandelboekjes desgewenst worden voorzien van het verenigingsstempel van Wandelcomité Eendracht. U kunt hier ook onze nieuwe sticker kopen tegen het vastgestelde tarief van de wandelbond.

Start en finish is in Zaal Van Nieuwenhoven, Pastoor Maesplein 1, 6035 TE, Nederweert-Eind.

Wandeltocht “Het Kruis” wordt dit jaar alweer voor de vierentwintigste keer georganiseerd. Ongeacht of u een geoefende wandelaar bent of niet, er is altijd wel een afstand die bij u past. Daarom heet Wandelcomité Eendracht u graag welkom op 10 april 2016 in Nederweert-Eind.

U vindt ons ook op Facebook (https://www.facebook.com/WandeltochtHetKruis/).
Goedkeuringsnummer: TZ-LWB 2016-043

 

Foto's

  • Categorie: d’Indj Laeftj 2018
  • Categorie: Sinterklaas 2016
  • Categorie: Sinterklaas 2012
  • Categorie: Sarsven en Banen oktober 2012