BuurtWhatsApp

Wat is Whatsapp?

WhatsApp Messenger is een berichtendienst. Met WhatsApp is het mogelijk om via een smart telefoon berichten uit te wisselen. Naast één-op-één communicatie biedt WhatsApp de mogelijkheid om een WhatsAppgroep op te richten. Hierbij kunnen maximaal 100 personen aansluiten. Via WhatsApp kunnen berichten snel en gemakkelijk in een grote groep gedeeld worden.

BuurtWhatsApp

Een BuurtWhatsApp is een WhatsApp-groep die zich richt op het signaleren van verdachte situaties in een bepaalde wijk of buurt, in dit geval de kern Nederweert-Eind. Het is een burgerinitiatief en dient als moderne vorm van buurtwacht.

Het doel van een BuurtWhatsApp is het zorgen voor meer ogen en oren op straat. De wijk (kern Nederweert-Eind) wordt op deze manier preventief in de gaten gehouden door de buurtbewoners zelf. Wettelijke toezichthouders kunnen nu eenmaal niet op iedere hoek of straat staan. Door een BuurtWhatsApp kunnen burgers zelf een groot gebied in de gaten houden. 

Met het melden van verdachte situaties in een BuurtWhatsApp, worden buurtbewoners snel gewaarschuwd en kunnen zij de verdachte in de gaten houden. Ondertussen kan de politie worden ingelicht en tot eventuele actie overgaan. Meld verdachte situaties altijd via 112 (spoed) of 0900-8844 (geen spoed).

Tips en Spelregels

Een BuurtWhatsApp kan de veiligheid in uw buurt verbeteren, maar de groep moet geen complete chaos worden. We hebben een aantal tips en spelregels opgesteld om zoveel mogelijk profijt te hebben van de BuurtWhatsApp.

1. Gebruik BuurtWhatsApp volgens de SAAR afkorting

SAAR betekent:

S = Signaleer
A = Alarmeer 112
A = App om uw waarneming bekend te maken aan anderen. (alleen actuele meldingen)
R = Reageer, door bijvoorbeeld naar buiten te gaan en contact te maken met de persoon.

De bedoeling is het verstoren van de plannen van de verdachte persoon. Doe dit alleen als dit veilig kan zonder risico’s, maak bijvoorbeeld een praatje met de persoon.

2. Verdachte situaties/heterdaad
Een BuurtWhatsApp is bedoeld om verdachte situaties te signaleren, melden en eventueel te verstoren. De politie komt alleen in actie wanneer een melding bij 112 gedaan wordt. Speel nooit voor eigen rechter en waarschuw bij heterdaad altijd de politie via 112. Een verdacht persoon kan onschuldig zijn, maar door berichten in de groep door alle deelnemers als crimineel worden aangezien. Wees dus terughoudend met acties en neem contact op met de politie.

Belt u 112 naar aanleiding van een gemelde situatie in de BuurtWhatsApp, laat dit dan aan de groep weten zodat er geen vijftig telefoontjes naar de politie worden gedaan.

De BuurtWhatsApp heeft vooral een signaleerfunctie om de politie van meer ogen en oren te voorzien. U kunt samen met buurtbewoners de verdachte in de gaten houden, maar let altijd eerst op uw eigen veiligheid.

De politie komt alleen in actie wanneer een melding bij 112 gedaan wordt.

3. Delen van foto’s
Foto’s kunnen handig zijn als signalement of eventueel bewijs. Volgens de privacywet is het niet toegestaan om foto’s van verdachten (online) openbaar te maken. Een BuurtWhatsApp is echter een besloten groep waardoor het plaatsen van foto’s weinig privacyproblemen zal opleveren.

Wees echter terughoudend met het delen van foto’s van personen. Het is niet de bedoeling een verdacht persoon aan de schandpaal te nagelen. In veel gevallen voldoet een signalement ook.

4. Geen overbodige berichten
Een BuurtWhatsApp is bedoeld als buurtwacht, niet als buurthuis. Niet alle buurtbewoners zitten te wachten op een overvloed aan berichten. Door regelmatig gezellige en grappige berichten te plaatsen, kunnen berichten die er écht toe doen over het hoofd worden gezien of niet snel worden opgemerkt.

Het is dus raadzaam om de BuurtWhatsApp alleen als alarmsysteem te gebruiken. Voor gezelligheid kan beter een andere groep worden geopend.

BuurtWhatsApp in Eind

De BuurtWhatsApp wordt op dit moment uitgerold in Nederweert-Eind. Er worden 4 Whatsapp groepen gemaakt van ieder 60 à 70 deelnemers. De WhatsApp groepen worden beheerd door de dorpsraad. 

U kunt zich nog aanmelden voor deelname aan de BuurtWhatsApp, als u zich nog niet eerder hebt aangemeld.{flexicontactplus BuurtWhatsApp}

U kunt ook uw gegevens op een briefje schrijven en dit bij Henk Douven (Eind 18) of Jac Beerens (Kruisstraat 51) in de brievenbus stoppen. Dan zorgen wij ervoor dat u wordt toegevoegd aan de BuurtWhatsApp.

 

Free Joomla! templates by Engine Templates